ברלין – המדריך המלא למטייל

ברלין – בירת הרפובליקה הפדרלית של גרמניה והעיר הגדולה ביותר במדינה והמאוכלסת ביותר מבין ערי האיחוד האירופי. תושביה היגרו למקום מלא פחות  מאשר 180 מדינות, מה שמקנה לה גוון צבעוני וייחודי, שפע ומרקם אופייניים לה בלבד ואין שנייה לה בערי אירופה מבחינה זו. היא עמוסת אתרים היסטוריים, אתרי תרבות וסצנת לילה שוקקת חיים מה שהופך אותה לאחת הפנינים שיש לאירופה להציע ואכן יש בה כלכך הרבה שביקור אחד לא יספיק.

מידע בסיסי

שפה מדוברת: גרמנית, אבל רוב המקומיים שולטים היטב גם בשפה האנגלית
תושבים: 3.5 מיליון
מטבע: אירו
שעה: ישראל +1
ויזה: לבעלי דרכון ישראלי אין צורך באשרה מיוחדת
חשמל: כמו בארץ, 220 וולט
טלפון למקרה חירום: שגרירות ישראל בברלין –00-49-30-890455 | כתובת: Auguste Victoria Straße 74-75

berlin

היסטוריה על קצה המזלג

במקור הייתה העיר מחולקת לשתי ערים נפרדות אשר אוחדו בתחילת המאה ה-14 ונשלטו ע"י צאציו של פרידריך השישי, למורת רוחם של תושבי העיר. התושבים התמרדו כנגד משפחת המלוכה במהלך המאה ה-15, במרד שלא צלח, וזכויותיהם הפוליטיות והכלכליות נשללו והעיר חולקה בשנית. מאז עברה העיר תלאות ויסורים, נכבשה ונבזזה, בתיה נהרסו ומחצית מאוכלוסיית העיר נהרגה. 

במאה ה-17 מונה פרידריך וילהלם למושל העיר. הוא קידם מדיניות הגירה וגילה סבלנות דתית, מה שאפשר קליטת תושבים והגדלת שטח העיר והיא קיבלה את צביונה כ"עיר של מהגרים". במהלך המאה ה-19 שינתה העיר את פניה בעקבות המהפכה התעשייתית, האוכלוסייה גדלה וכלכלת העיר צמחה בקצב מהיר עד שהפכה לבירת האימפריה הגרמנית ובהמשך לבירת הרפובליקה החדשה.

עם עליית הנאצים לשלטון הפכה העיר לבירת הרייך השלישי ומנתה כ-160 אלף תושבים יהודים. אלו נכלאו, נשדדו ונרצחו, החל מליל הבדולח ועד תום מלחמת העולם השנייה. במהלך המלחמה נהרסו שטחים נרחבים בעיר ולאחר כניעת הנאצים וכיבושה ע"י הצבא האדום, חולקה העיר פעם נוספת – הפעם לארבעה רובעים אשר אוחדו לאחר מכן לשניים – ברלין המערבית וברלין המזרחית. 

בנובמבר 1989, עם נפילת חומת ברלין, אוחדה העיר בפעם האחרונה.

תחבורה

ברלין ידועה כעיר שנוח וקל להתמצא ולהתנייד בה. מרושתת באוטובוסים, תחנות רכבת וחשמליות, ולמעט המוניות וקווי הלילה מדובר בכרטיס נסיעה אחיד המאפשר נסיעה בכל האמצעים. לחסכנים מומלץ לרכוש כרטיסים שבועיים או חודשיים או כרטיס מסוג Welcome אשר כולל גם כניסות מוזלות לאתרים ומוזיאונים.

חשוב לשים לב בעת רכישת הכרטיסים כי ברלין מחולקת לשלושה אזורים מרכזיים המסומנים באותיות A (מרכז העיר) B (האזור מסביב למרכז בו נמצאים מרבית אתרי התיירות) ו-C (פאתי העיר ושדות התעופה).

עלויות: כרטיס נסיעה רגיל תקף לשעתיים ומחירו כ-2.5 אירו. אם תקנו בבת אחת 4 כרטיסים תוכלו לחסוך אירו אחד, אך עדיף לרכוש כרטיס יומי בעלות של 6.5 אירו.
עבור מי שמתכוון לשהות בעיר זמן ממושך יותר מומלץ לרכוש כרטיס שבועי (כ-28 אירו) או כרטיס חודשי (כ-75 אירו). מומלץ להצטייד בכסף קטן (לא תמיד ניתן לשלם באשראי).

מונית: אמצעי התחבורה היקר ביותר בעיר, בעלות ממוצעת של כ-20 אירו. חשוב לא לשכוח לבקש קבלה שכן אם תשכחו במונית ציוד – כך תשיבו אותו אליכם.
בנוסף, חשוב לדעת כי נסיעות קצרות שלא עולות על 2 ק"מ הן במחיר קבוע של 4 אירו. 

אוטובוס: בעיר פעילים למעלה מ-150 קווי אוטובוס וזהו אמצעי התחבורה הזול ביותר למי שמעדיף לרכוש נסיעה בודדת.

רכבת: הרכבת המהירה נקראת S-Bahn והרכבת התחתית U-Bahn. שתיהן מהוות דרך מהירה ונוחה לחצות את העיר. 

אופניים: דרך מעולה להכיר את העיר ולשמור על כושר. יש מקומות בהם ניתן לשכור אופניים אך המחיר היומי יחסית גבוה (10-15 אירו). למטיילים בעיר לפחות שבוע מומלץ לרכוש אופניים משומשים (100 אירו) ולמכור אותם בסיום הטיול, או להשתמש במערך השכרת האופניים הציבורי – השימוש חינם למשך חצי שעה ויש צורך בכרטיס אשראי להפעלת השירות.

חשמלית: נקראת MetroTram ומרשתת את ברלין בכ-30 קווים. הנסיעה נוחה ומהירה וכלולה במחיר הכרטיס האחיד.

השכרת רכב: הנסיעה בכבישים נחשבת נוחה לרכבים פרטיים וישנם חניונים גם באתרי התיירות העמוסים. שימו לב לשילוט ודרישות תשלום כדי להימנע מקנסות כבדים.

הגעה משדה התעופה שונפלד: הדרכים המומלצות ביותר הן נסיעה באוטובוס (קווים 171, X7 או N71) או ברכבת המהירה (קווים S9 או S45).  מונית למרכז העיר תעלה כ-50 אירו. 

הגעה משדה התעופה טגל: אין רכבת ישירה אך ישנם קווי אוטובוס רבים המגיעים למרכז העיר (109, 128, X9 ו-TXL). נסיעה במונית תעלה כ-30 אירו לזוג נוסעים ללא כבודה חריגה.

תרבות ואתרי חובה

חובבי התרבות יוכלו להנות מכ-50 מוזיאונים ממלכתיים וכמות גדולה יותר של מוזיאונים פרטיים, הופעות תזמורת, אופרה ומוזיקה חיה כמעט בכל ז'אנר, בתי קולנוע, מופעי תיאטרון, מופעי רחוב וכן אוניברסיטאות ומכללות אשר פותחות שעריהן בפני התיירים. 

אתרי חובה לתייר המתחיל: 

אנדרטאות: חומת ברלין, בית המשמר החדש, אנדרטה לזכר יהודי אירופה, צ'ק פוינט צ'ארלי, עמוד הניצחון, שער ברדנבורג.

מוזיאונים: המוזיאון החדש, המוזיאון הישן, המוזיאון היהודי, אי המוזיאונים, מוזיאון פרגמון, הגלריה הלאומית הישנה, הגלריה הלאומית החדשה, המוזיאון הגרמני להיסטוריה, מוזיאון הטבע, טופוגרפיה של הטרור.

ארמונות, כנסיות ומבני שלטון: בניין הרייכסטאג, ארמון בלוו, ארמון שרלוטבורג, מגדל הטלוויזיה של ברלין, הקתדרלה הצרפתית, הקתדרלה של ברלין, קתדרלת הדוויג הקדוש, כנסיית הזיכרון ע"ש קייזר וילהלם.

פארקים וגנים: האגם הלבן, פארק טרפטו, טירגארטן, גן החיות של ברלין.

מודיעין תיירים: חפשו ריבוע אדום ובו האות i, זהו מודיעין התיירים ותוכלו למצוא שם מפות, להזמין כרטיסים לאתרים, סיורים ואירועים ואף שהות במלונות. זה המקום לציין כי ברלין מציעה סיורי חינם בעיר כמעט בכל יום בשבוע ובסוף הסיור כל אחד מהמשתתפים משלם לפי רצונו ו/או יכולתו.

מזג אוויר

נעים בקיץ וקפוא בחורף, מה שהופך את העיר ליעד נחשק בחודשים יוני-ספטמבר אך יש לה הרבה מה להציע גם בעונות המעבר. 

בקיץ הטמפרטורות הממוצעות עומדות על 24 מעלות, מה שעבור מרבית התיירים הישראליים נחשב מזג אוויר נעים. מומלץ להצטייד בבגדי קיץ למשך היום ובביגוד עליון ארוך קליל לשעות הערב. 

עונות המעבר כהפכפכות. הטמפרטורות הממוצעות הן 7-20 מעלות ובכל מזג אוויר – קחו עמכם מטרייה. אם לא קר מדי זאת תקופה נפלאה כיוון שהאתרים פחות צפופים, התורים מתקצרים והרומנטיקה באוויר. 

החורף כשלעצמו קר למדי והטמפרטורות צונחות מתחת לאפס. האגמים והתעלות קופאים ואת פני הרחובות מכסה מצע לבן של שלג וקרח. חובבי הקור האירופי ייהנו מירידת המחירים, אך עליכם לקחת בחשבון כי חלק מאתרי התיירות סגורים. 

מקומיים ואווירה כללית

רבים טועים לחשוב שהמקומיים בברלין הם בעלי מזג קר. ובכן, הם אכן מחושבים ומנומסים, אך הם מסבירי פנים, אדיבים ומחויכים כאשר פונים אליהם באותה הדרך.
אם תרצו ליהנות מחברתם חשוב להקפיד על נימוס בסיסי ושמירה על הכללים והחוקים: כאשר אותם עולים במדרגות היצמדו לימין, הקפידו להחתים את כרטיסי הנסיעה, סעו רק בשבילים הייעודיים ובמהירות המותרת, בכל הזדמנות שיש הקפידו להגיד "כן", "תודה" או "בבקשה" ואל תשכחו לשמור על מרחק פיזי של לפחות 40 ס"מ מהזר העומד מולכם.

לגבי האווירה הכללית, אל תחשבו שמזג האוויר האפרורי משנה למישהו – העיר חיה ונושמת 24/7 ותוכלו למצוא היכן לאכול, לשתות או לרקוד כמעט בכל שעה ביום ובכל מזג אוויר.

berlin tour guide

התמצאות

העיר מחולקת לרובעים השונים זה מזה בהרכב האוכלוסייה, מקומות הבילוי, מחירי השירותים לתייר, מחיר השכירות ואף בארכיטקטורה: 

מיטה: המרכזי והמתויר יותר ברובעי ברלין. זהו הרובע בו ממוקמות רוב האטרקציות, מוסדות השלטון ואזורי הקניות. ברובע זה נמצאים האזורים המרכזיים ביותר בעיר: 

  • אלכסנדרפלאץ ואזור ניקולאיקירשה – מזרח הרובע, בו חצרות פנימיות, סמטאות צרות ואווירה קסומה של ימי הביניים.
  • אורניינבורגשטראסה ושוננפירטל – צפון הרובע ומה שטרם המלחמה היה המרכז היהודי הגדול של ברלין.
  • טירגרטן וכיכר פוטסדאם – שכונות מהגרים ובתי מסחר וממשל לצד פארק ירוק בו נעים להסתובב בימים שטופי שמש. 
  • קורפורסטנדאם – היעד לחובבי הקניות והמקום בו מרוכזת רוב הפעילות העסקית של העיר וגן החיות המפורסם.

אי המוזיאונים: אי קטן המוקף בפלגי נהר השפרה. ניתן למצוא בו מוזיאונים, ארמונות ומבנים היסטוריים שעומדים על כנם עוד מימי הפאר של שושלת ברנדנבורג.

פרנצלאואר ברג ופרידריכסהיין: אזור מגוריהם של פועלים, סטודנטים ומשפחות צעירות אשר הופכים את המקום לשמח ושוקק חיים. באזור חנויות יד שנייה, ברים ססגוניים ומקומות לינה בתקציב נוח.

קרויצברג: השקט המאפיין את השכונה כיום לא מרמז אפילו במעט על ימיה הפרועים והאווירה חופשית בה. כיום תמצאו בה בעיקר בתי קפה ומרכזי תרבות אלטרנטיביים.

שלוס-שרלוטנבורג: וילות ואחוזות, שטחים ירוקים ושדרות מפוארות מהווים תזכורת לימים בהם התגוררו באזור עשירי העיר. גם היום האזור נחשב ליוקרתי ומי שמחפש ליהנות בתקציב נמוך – אל תישבו בקסמיו.

אוכל

גם בתחום זה ברלין בין המצטיינות בעולם וניתן למצוא בה את כל סוגי המטבחים ובכל תקציב – מסעדות פאר לצד מסעדות פועלים, דוכני רחוב ושווקים צבעוניים.
מומלץ להתנסות גם בחוויית הקניה בסניפי הסופרמרקט המקומי וליהנות מפיקניק רומנטי בפארק. 

אתרי חובה לחובבי האוכל: פארק גורליצר בו דוכני אוכל רחוב, שוק האוכל האקשה מרקט, מבשלת הבירה "למקה" המציעה גם אוכל נפלא, ולא לשכוח לנסות פעם אחת לפחות נקניקיה אמיתית ושניצל לוהט לצד בירה צוננת.

טיפ: בניגוד לישראל בברלין שכר העובדים אינו מתבסס על טיפים וגם אם שכר המינימום איננו גבוה, כך גם עלות המחיה. המשמעות הא שהשירות כלול במחיר הסופי לתשלום, אך כן מקובל לתת טיפ סמלי בנוסף: 10-12% במסעדה, 10% לנהג המונית ו-2-3 אירו לעובדי המלון.

הופעות, מוזיקה וחיי לילה

שמה של סצנת חיי הלילה בעיר הולך לפניה. החל מרדת החמה ועד זריחתה, תוכלו לשמוע את צחוק המבלים הפוקדים את העיר כך שלא משנה באיזו סצנה אתם מעוניינים ומהו סוג המוזיקה המועדף עליכם – תוכלו למצוא הכל בברלין בקלות יחסית.

בעשור האחרון ברלין הפכה לאחד מאתרי החובה עבור אמנים חובבים וברמה בינלאומית ומתקיימים בה הופעות רבות, פסטיבלים וקונצרטים. לפני הביקור בעיר מומלץ להתעדכן באתרי האינטרנט ולרכוש כרטיסים מוזלים, אך פזורים דוכני כרטיסים בעיר כולה ואת חלקם תוכלו לרכוש גם דרך המלון. זכרו כי העיר מרושתת בקווי לילה בהם תוכלו להשתמש לצרכי הגעה למופע, כך שתוכלו להמשיך את הבילוי הלילי בלי דאגות.

קניות

ביחס לערים גדולות אחרות באירופה, ברלין נחשבת לזולה, לפחות בכל מה שנוגע לרשתות האופנה הפופולריות. רחוב הקניות הראשי בעיר נקרא פרידריך שטראסה ובו כל חנויות המיינסטרים, ואם חשקה נפשכם דווקא בביגוד מעצבים או חנויות יד שנייה, מוטב שתקחו רכבת להאקשה מרקט ותשוטטו ברחובות הסמוכים וגם בחצרות הפנימיות. 

לתשומת לבכם, אם אתם מבקרים בעיר במהלך סוף השבוע מומלץ לבדוק מראש, כיוון שחלק מהחנויות סגור בימי ראשון – אך הסירו דאגה מלבכם, זהו הזמן לבקר בשווקי הפשפשים, למשל זה הנמצא ברחוב 17 ביוני או זה הממוקם במאואר פארק.

לינה

ברלין כאמור מחולקת לרובעים שונים ולכל אחד אופי שונה ומיוחד: אזור שכונת פרנצלאואר ברג, בו מרכזי בילוי רבים ואטרקציות פופולריות, הינו גם מקום לינה מועדף, אך אם לא אכפת לכם להתרחק מעט, תוכלו לחפש היכן ללון גם בשכונת קרויצברג או בשכונת פרידריכסהיין.

תוכלו לאתר מלונות, דירות Airbnb, או הוסטלים בהתאם להעדפתכם ואם תרצו ללון "בחינם", תוכלו למצוא בברלין שתי רשתות חברתיות: הוספיטלטי וקאוצ'סרפינג, אשר מציעות לינה אצל מקומיים (רק אל תשכחו לבדוק היטב את הפרופיל החברתי של המארחים ולשוחח עמם לפני כן).  

אז מה היה לנו עד עכשיו?