פוטסדאם

העיר פוטסדאם, שנמצאת בחלקה הצפוני של גרמניה, התחילה ככפר סלאבי קטן ובהמשך שינתה את פניה ומעמדה והפכה לעיירת דיג קטנה. רק בשנת 1345 הוכרזה פוטסדאם כעיר, ועם הזמן גדלה והתרחבה. יש המגיעים אליה לטיול יום בעת הביקור בברלין, הממוקמת במרחק קצר של 26 ק"מ בלבד מהעיר, ויש הבוחרים להקדיש לפוטסדאם כמה ימים. בפוטסדאם יש לא מעט אגמים וגם מקווי מים, יש בה אתרי תרבות מיוחדים, גינות מושקעות וגם ארמונות. זוהי עיר נעימה מאד, שבהחלט מצדיקה ביקור, עיר שמגיעים אליה תיירים מכל העולם, לרבות ישראלים המעוניינים להכיר אותה מקרוב.

פוטסדאם היתה צמודה לחלקה המערבי של גרמניה, לאחר בניית חומת ברלין, שחצצה בין שני חלקי העיר. לאחר הרס החומה והאיחוד בין שני החלקים, הפכה פוטסדאם לבירת מדינת ברנדנבורג, המדינה החמישית בגודלה בגרמניה. שטחה הכולל של פוטסדאם עומד על כ-187 קמ"ר ומתגוררים בה למעלה מ-170 אלף תושבים. אל העיר הגיעו כבר במאה ה-17 לא מעט מהגרים מכל אירופה: מצרפת, מהולנד, מאנגליה, מאיטליה וגם מרוסיה. מסיבה זו ניתן לראות בה סממנים של תרבויות מעורבות, הבאים לידי ביטוי בנקודות שונות. 

רבים מתייחסים לפוטסדאם כמעין פרבר של העיר הגדולה, של ברלין השכנה, אולם זוהי עיר שבהחלט עומדת בפני עצמה. למרות שחלקים רבים שלה נהרסו כמעט כליל בזמן מלחמת העולם השנייה, היא שוקמה וחודשה ואפשר ליהנות בה מביקור גדוש ומופלא. הפארקים שבה מוסיפים ירוק וצבע והמבנים הארכיטקטוניים המושקעים תורמים רבות אף הם. 

מלונות בפוטסדאם

פוטסדאם היא עיר מתויירת מאד, עיר שזוכה לתשומת לב רבה בשל קרבתה לברלין. אמנם, רבים בוחרים להגיע אליה לשעות ספורות בלבד, במסגרת טיול יום היוצא מברלין ומתמקד בעיקר בה, אולם ישנם גם את אלה, הבוחרים ללון בה ולשהות בה במשך מספר ימים. יש בפוטסדאם מגוון רחב של פתרונות לינה: בתי מלון בדרגות שונות, אכסניות וגם דירות לשהות קצרה או ארוכה, לרבות דירות Airbnb שהפכו לפופולריות מאד לאחרונה. אפשר למצוא בעיר מלונות יוקרה נחשבים בדרגה של 5 כוכבים וגם מלונות פשוטים וזולים, המתאימים למטיילים בעלי תקציב נמוך. 

המתכננים ביקור בעיר יגלו מבחר של אפשרויות. בחירה במקום לינה באזור מרכזי של פוטסדאם, כזה הנגיש גם לתחבורה ציבורית סדירה, יכול להיות פתרון נהדר. מומלץ לדאוג להזמין מקום לינה מראש אם מגיעים אל העיר במהלך חודשי הקיץ, הנחשבים לשיא עונת התיירות (יוני, יולי ואוגוסט) או בסמוך לחג המולד, אז נוהרים אל פוטסדאם המוני מבקרים המעוניינים לחוות את אווירת החג החגיגית שהיא מציעה.

מלונות מומלצים בפוטסדאם

⭐⭐⭐⭐⭐
מלון 5 כוכבים מפואר במיקום מעולה ליד העיר ההיסטורית של פוטסדאם
⭐⭐⭐
מלון קטן במיקום מוצלח מאד בחלק ההיסטורי של העיר. עם חדרים נקיים ומרווחים, ארוחת בוקר וחניה

מלונות בפוטסדאם לפי קטגוריות

מסעדות בפוטסדאם

בפוטסדאם מתגוררים לא מעט מהגרים וגם ילידי המקום. כיאה לעיר מעורבת כזו, מציעה פוטסדאם מגוון רחב של מטבחים, המאפיינים מדינות קרובות וגם רחוקות. יש בעיר מבחר נהדר של מסעדות ובתי קפה, הנוהגים להגיש תפריטים עשירים וטובים, כאשר חלק גדול ונכבד מהם ממוקמים ברחוב הראשי שלה – Friedrich Ebert Strasse – וכן ברחובות המסתעפים ממנו. מנות גרמניות טיפוסיות, מנות אסייתיות, מנות מהמטבח האיטלקי, מנות הודיות וגם מנות ים תיכוניות ואפילו מנות כשרות וישראליות. את כל אלו ועוד מוצאים בעת השיטוט בעיר, וזאת יחד עם דוכני מזון מהיר ורשתות אוכל זולות. 

אפשר כמובן להסתפק באוכל פשוט יותר בפאבים המקומיים, הנוהגים להגיש מנות חמות לצד משקאות אלכוהוליים מסוגים שונים. בירות מקומיות מככבות בתפריט וגם נקניקיות מכל מיני סוגים, סלטים חמים או קרים ומאפים טובים.

בשנים האחרונות, ובדומה לערים גדולות אחרות בעולם, חלה תנופה אדירה בתחום הקולינרי ויותר ויותר מסעדות נפתחות בפוטסדאם. חלקן אף ידועות כנחשבות מאד, כאלו שאליהן נוהרים רבים וחלקן פחות. אין ספק שקל מאד לשבוע בפוטסדאם ומומלץ שלא לפספס את האוכל הטוב שמוצע בה, וגם אם מדובר במסעדה שיושבים בה או דוכן של אוכל רחוב מהיר, שעוצרים בו לדקה. 

אטרקציות בפוטסדאם

יש בפוטסדאם מגוון רחב מאד של אטרקציות מעניינות, שחלקן בנות מאות שנים ואף יותר. מבנים עתיקים, רחובות מיוחדים, מוזיאונים קצת שונים ופארקים ירוקים, את כל אלה ועוד מציעה העיר, הצמודה לברלין. במסגרת הביקור בה אפשר לנצל את הזמן לשיטוט ברחובות היפים והנעימים שבה או לעצירה באחד (או יותר) ממוקדי העניין שיש לה להציע. יום טיול, המוקדש כולו לפוטסדאם, בהחלט יספיק לכל הממהרים, אולם לאלה, המעוניינים להכיר אותה קצת יותר לעומק ולשלב בעת הביקור בה כמה שיותר אתרים, כדאי לשהות בה לפחות שלושה או ארבעה ימים. 

טיפ חשוב: אם אתם מתכננים שהות ארוכה יותר בפוטסדאם, WelcomeCard ABC הוא הפתרון הנכון לכם. באמצעות כרטיס זה תוכלו ליהנות מפתרונות תחבורה מוזלים יותר, שייקחו אתכם ישירות מברלין אל פוטסדאם בנוחות ובמהירות ויאפשרו לכם התניידות טובה יותר בעיר עצמה. כרטיס זה אידאלי לכל אלה המתכננים ביקור של כמה שעות בעיר במסגרת טיול יום אליה או למי שרוצה לבלות בה זמן ממושך יותר ולהכיר אותה לעומק. ניתן לרכוש כרטיס, התקף ל-48 שעות בעלות של 23 אירו (רלוונטי גם לתוך ברלין), כרטיס ל-72 שעות בעלות של 32 אירו, כרטיס ל-4 ימים בעלות של 37 אירו, כרטיס ל-5 ימים בעלות של 42 אירו או כרטיס ל-6 ימים בעלות של 47 אירו. 

הנה סקירה קצרה על אטרקציות בפוטסדאם ששוות עצירה:

ארמון סנסוסי (Schloss Sanssouci)

הארמון המרשים הזה, שצמוד לו פארק מרשים לא פחות, הוא אחת האטרקציות הידועות והמתוירות של פוטסדאם ולא בכדי. מדובר בארמון הקיץ, שהיה שייך למלכי פרוסיה והוא נבנה בהשראת ארמון ורסאי המפורסם, אף על פי שקטן משמעותית ממנו וגם בנוי בסגנון רוקוקו. ארמון סנסוסי, שהוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, נבנה בין השנים 1745 ל-1747 במטרה לספק לפרידריך הגדול בית מגורים, היכן שיוכל לנוח מטרדות היום יום כאשר איננו שוהה בארמונו הקבוע שבברלין. הוא נבנה על גבעת טרסות, במרכזו של פארק המקיף אותו וקשה שלא לשים לב לסגנון עיצובו ולקישוטיו הרבים, המאפיינים את הסגנון שהיה אהוב על פרדריך עצמו. חדרי הארמון מרשימים מאד וחלקם הגדול אף פונים אל החצר היפה שצמודה לו. הפארק הסמוך לארמון הוא אטרקציה המצדיקה ביקור גם כן, פארק עם אלפי צמחים מסוגים שונים ועצי פרי, המוסיפים לו ניחוחות נהדרים וצבעים מרהיבים.  

שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor)

קשה לפספס את השער המרהיב הזה, שנחשב אף הוא כאחד מסמליה של העיר. שער ברנדנבורג הוא שער ניצחון, שתוכנן בין השנים 1770 ל-1771 בהזמנתו של פרדריך השני, שמלך בפרוסיה באותן השנים. הוא נמצא ברחוב ברנדנבורג, בקצהו המערבי, והוא תוכנן בפועל על ידי שני אדריכלים: גאורג כריסטיאן אונגר וקארל פון גונטרד. שער העיר שכן באותו המקום ממש עד שנבנה שער זה והוא נבנה לאות ניצחון ודומה, בעיצובו, לשערי הניצחון הרומיים. מכיוון שכל אחד מצדדיו תוכנן על ידי אדריכל אחר, צדדים אלה שונים לחלוטין זה מזה, אך יחד יוצרים מראה שלם ומיוחד מאד.

הרובע ההולנדי (Hollandisches viertel)

רובע יפהפה זה בהחלט מצדיק ביקור. הרובע ההולנדי בפוטסדאם הוא אחת השכונות המיוחדות בעיר, זו הנחשבת לאטרקציה בפני עצמה. יש בה 134 בניינים מקסימים בתוספת של לבנים אדומות הולנדיות שעברו שיפוץ ושחזור. הרובע עצמו נבנה בין השנים 1733 ל-1740 והוא תוכנן בהוראת המלך פרידריך הראשון. כיום יש בו, מלבד בתי מגורים, גם מסעדות נחמדות וחנויות. 

פארק הקולנוע "באבלסברג" (Babelsberg Filmpark)

זהו פארק שעשועים עונתי בבאבלסברג, שבו למעלה מ-20 אטרקציות שונות בנושא קולנוע וסרטים באופן כללי. יש בו תפאורות מקוריות של סרטים שונים, אזורי תצוגה המתמקדים בקולנוע וגם מקומות לצפייה בסרטי 4D ו-XD. הפארק צמוד לאולפן הקולנוע שבעיר, הידוע כאחד מאולפני הקולנוע הגדולים והוותיקים בכל אירופה. הוא קיים שם עוד מאז שנת 1912 ומאז שהחל לפעול נעשו בו יותר מ-3,000 סרטי קולנוע שונים. יש בפארק מופעי פעלולים, שחזור של סצנות מסרטים מפורסמים וגם לא מעט הפעלות לילדים ולחובבי קולנוע בפרט. 

הארמון החדש (Neues Palais)

הארמון היפהפה הזה, שנמצא בחלקו המערבי של הפארק הידוע בעיר, פארק סנסוסי, נפתח באופן רשמי בשנת 1769 והוא נחשב לאחד מארמונות הבארוק הפרוסיים הגדולים ביותר. בנייתו של הארמון החלה כחלק מציון ניצחונה של פרוסיה במלחמה השלזית השלישית וגם הוא מרהיב ומושקע מאד. יש בו 200 חדרי אספה ששימשו לאספות, לאירועים בינלאומיים וכמובן גם לנשפים ואפשר למצוא, בחלקו הדרומי, את חדר העבודה של פרידריך, את חדר המוזיקה שלו, את חדר השינה שלו וסלון הסעודות. לאחר מותו, הפך הארמון למקום מגוריו של יורד העצר – פרידריך השלישי.

הגנים החדשים (Neuer Garten)

הגנים האלה הם פארק ירוק יפהפה, הממוקם בחלקה הצפוני של פוטסדאם והוא כולל שטח של 102.5 דונם. הוא נבנה בשנת 1787 בהוראתו של פרידריך השני והוא מוכר, מאז שנת 1990, כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. בניגוד לגנים האנגליים הטיפוסיים של המאה ה-19, הדגש בהם היה הטבע, כפי שהוא. העצים והצמחים בגנים טופחו אמנם, אך עיצובם היה פשוט ולא מוגזם והם נותרו לצמוח באופן טבעי. בשנת 1816, בזמן שלטונו של המלך פרידריך השלישי, הוטלה משימה חשובה על פיטר ג'וזף לנה, לעצב מחדש את הגנים, שנתפסו דאז כמוזנחים. ואכן, הוא יצר שטחים פתוחים נרחבים, שבילים מקסימים ומדשאות יפות וירוקות, אותן ניתן לראות עד היום. 

מוזיאון ברבריני (Museum Barberini)

המוזיאון המעניין הזה, שנפתח בשנת 2017, הגדיר מחדש את תפיסת התרבות והאמנות בעיר. התערוכות שבו מתמקדות בעיקר באמנות עכשווית, עם דגש על ציורים אימפרסיוניסטיים. בכל שנה מוצגות בו שלוש תערוכות מתחלפות, וכן אוספים פרטיים וכאלה המגיעים ממוזיאונים בינלאומיים. מתקיימים בו כנסים אקדמיים ומגיעים אליו אוצרים וחוקרים חשובים, האחראיים על הכנתן של תערוכות אלו. בנוסף, אפשר לראות בו גם תצוגות של אוספי אמנות לפרקי זמן קצרים וכן לקחת חלק באירועים ובפעילויות חנוכיות שונות, הנערכות בו. 

מגדל איינשטיין (Einsteinturm)

מדובר במצפה כוכבים מרהיב בפוטסדאם ואחת האטרקציות המעניינות בעיר. הוא נבנה בשנת 1924 ומטרתו היתה לתמוך, באמצעות התצפיות שממנו ניתן לראות, בתורת היחסות המפורסמת של איינשטיין. המצפה שבו כיום מאפשר תצפיות על השמש והוא שייך למכון האסטרופיזי שבעיר. המגדל נחשב לפרויקט חשוב מאד של האדריכל אריך מנדלסון והוא בהחלט מצדיק ביקור. בשנת 1999 עבר המגדל שיפוץ מאסיבי לכבוד יום הולדתו ה-75 וכיום הוא מושך אליו מבקרים רבים. 

השכרת רכב בפוטסדאם

קל מאד להגיע בפוטסדאם ממקום למקום וגם מהעיר עצמה אל הערים הסמוכות לה, כדוגמת ברלין. ישנה תחבורה נוחה מאד שמחברת בין השתיים, כך שכל אלה, השוכרים רכב יכולים לעשות זאת בקלות רבה וללא עיכובים מיותרים. קיימת רשת של כבישים מהירים שמחברים בין פוטסדאם לכביש הטבעת של ברלין וכל אלה, המעוניינים להמשיך מהעיר לאתרים סמוכים, יכולים לעלות עליהם ברכבם ולהמשיך לכל מקום אחר שרוצים. אפשר לשכור את הרכב מאחת מחברות השכרת הרכבים הבינלאומיות, ולאסוף אותו ישירות בשדה התעופה של ברלין או בסניפיהן שבעיר.

טיסות לפוטסדאם

אין אמנם, נכון להיום, טיסות ישירות מישראל לפוטסדאם, אולם הבחירה הנכונה להגיע אליה היא בטיסה ישירה לברלין וממנה – נסיעה קצרה אל העיר שאפשר לעשות במגוון אמצעי התחבורה הציבורית המעולים הקיימים. טיסות לברלין יוצאות מישראל, משדה התעופה בן גוריון, בתדירות גבוהה. חלקן ישירות וחלקן כוללות עצירות ביניים ביעדים שונים באירופה. טיסות אלו מופעלות על ידי אל על, לופטהנזה, איזיג'ט, ריינאייר, וייזאייר, אייר פראנס, טורקיש, אוסטריאן ועוד רבות נוספות. טיסה ישירה לברלין נמשכת כארבע שעות וחצי, כאשר הטיסות הכוללות עצירות ביניים הן ארוכות יותר (זמן הטיסה נקבע בהתאם ליעדים שבהם עוצרים).

מתי כדאי לטוס לפוטסדאם?

בפוטסדאם מתאים לבקר בכל עונה. במהלך חודשי הקיץ נערכים בה לא מעט אירועים חגיגיים ומזג האוויר בה נפלא, ואילו בחודשי החורף מציעה העיר קסם חורפי אמיתי ואטרקציות שונות הקשורות בחג המולד. 

למי שבוחר לטוס לפוטסדאם, כדאי לקחת בחשבון אירועים מיוחדים, שמומלץ לשלב במהלך הביקור:

רגע לפני שיאו של החורף, ובסמוך לחג המולד, נערכים בפוטסדאם שווקים חגיגיים. שווקים אלה, בדומה לשווקים הנערכים בערים אחרות שכנות או רחוקות, הם הזדמנות נפלאה לפגוש מקומיים ומטיילים נוספים וכמובן גם לנסות (ולקנות!) תוצרת מקומית. בשווקים, המתרכזים מרביתם במרכז העיר, עומדים שלל של דוכני מזון ודוכני המציעים למכירה מתנות, מזכרות והפתעות נוספות לעוברים ולשבים. העיר מתקשטת בשלל של אורות צבעוניים ומומלץ שלא לפספס את השמחה הגדולה.

28 לנובמבר, 2020
כמו בכל עיר (כמעט) בגרמניה, גם פוטסדאם מתהדרת בטבע נפלא ומסלולים שנמתחים לאורכו ולרוחבו
22 לנובמבר, 2020
בין אם הגעתם לפוטסדאם דרך ברלין ובין אם לא – קבלו כמה הצעות לטיולים באזור. כן, כולל גם את ברלין