אטרקציות בלייפציג

בקרב בירות התרבות הרבות של אירופה, שמור ללייפציג (Leipzig) מקום של כבוד. היא נוסדה בימי הביניים, ודי מהר הפכה למרכז חשוב של מסחר, תרבות ובינלאומיות. מיקומה על צומת דרכים חשובה באותה העת, הפכו אותה למרכז תוסס שמשך אליו את טובי המוחות. עדות מרשימה לכך היא האוניברסיטה של העיר, שנוסדה בתחילת המאה החמש עשרה והיא מהעתיקות ביותר באירופה (ובעולם). 

לייפציג ידועה ברמה בינלאומית בסצנת התרבות שלה כבר במשך מאות שנים, והיא נחשבת לאחת הערים היפות ביותר בגרמניה. היא היוותה בית למוזיקאים מהגדולים ביותר שידעה אירופה, כדוגמת יוהאן סבסטיאן באך, פליקס מנדלסון, רוברט שומאן ועוד רבים וטובים. בית הספר למוזיקה ותיאטרון שלה, שנוסד באמצע המאה ה-19, ידוע בכל העולם. העיר משופעת במוזיאונים רבים המוקדשים לאומנות ולתרבות על צורותיהן השונות והמגוונות. בהקשר היהודי, העיר היוותה מרכז חשוב ביותר של החיים היהודיים באירופה בכלל ובגרמניה בפרט, ויעידו על כך האישים הרבים שחיו ופעלו בה, כמו גם אלו שכתבו עליה (בהם ניתן למנות את רבי נחמן מברסלב, ש"י עגנון ועוד רבים).

נוסף על כל אלה, ללייפציג תפקיד חשוב במיוחד בהיסטוריה המודרנית של גרמניה. היא היוותה את העיר השנייה בגודלה בגרמניה המזרחית של אחרי מלחמת העולם השנייה, אחרי ברלין הבירה. כנסיית ניקולס בעיר היא המקום שבו החלו אספות המרי השקטות שהובילו בסופו של דבר את המהפכה שזירזה את נפילת חומת ברלין ואיחוד גרמניה. ללייפציג יש לא מעט מה להציע למבקרים בה, בייחוד לאלו השוחרים תרבות, אמנות והיסטוריה.

Leipzig

אתרים היסטוריים ואתרי מורשת בלייפציג

בשל תפקידה החשוב בהיסטוריה של גרמניה בפרט ושל אירופה בכלל, לייפציג מלאה במבנים עתיקים, מוזיאונים, אתרי מורשת ואנדרטאות. היא אמנם נפגעה קשות במהלך מלחמת העולם השנייה, אך חלק מהרובעים בה שוקמו וחלק ניצלו מהפגזות בעלות הברית. בשל המגוון שלהם ומספרם הרב, נקדיש חלק נפרד לסקירה של כמה מהמוזיאונים המפורסמים ביותר של העיר.

האנדרטה לקרב האומות בלייפציג (Völkerschlachtdenkmal)

במסגרת המלחמות של קואליציית האומות בנפוליאון בונפארטה הצרפתי, התחולל בקרבת לייפציג הקרב הגדול ביותר שידעה אירופה עד למלחמת העולם הראשונה, כאשר כלל הכוחות שנכחו בשטח הגיע לכמיליון וחצי חיילים. הקרב התפרש על פני ארבעה ימים באוקטובר של שנת 1813, ומתו בו בסך הכל כמאה אלף חיילים, ועוד עשרות אלפים רבים אחרים נפצעו ונלקחו בשבי. זהו אחד הקרבות המשמעותיים ביותר שבסופו של דבר הובילו לתבוסתו המוחלטת של נפוליאון.

את האנדרטה לזכר הקרב החלו אמנם לבנות עוד באמצע המאה התשע-עשרה, אך היא הושלמה רק בשנת 1913, במלאות מאה שנה לקרב המפורסם. היא עודנה אחת האנדרטאות הגבוהות ביותר באירופה שנבנו לזכר מלחמה, והיא הגדולה ביותר בגרמניה. היא בולטת למרחוק במסיביות הרבה שלה, בהיותה בנויה מבטון ואבן שחם (גרניט) קודרת. התפאורה של האנדרטה מטעה ביופייה, שכן הבריכה הסמוכה לה והעצים הרבים שמקיפים אותה משרים אווירה פסטורלית ורגועה.

בין השאר, ניתן למצוא באנדרטה פסל גדול במיוחד של המלאך מיכאל, הקריפטה המוקדשת לזכרם של הלוחמים המתים וכן הקומה השנייה, שבה ארבעה פסלי אדם המייצגים את ארבע התכונות האציליות המיוחסות לעמים הגרמניים – אמונה, הקרבה, פריון ואומץ.

בניין העירייה הישן (Altes Rathaus)

את המבנה הזה לא תוכלו לפספס, במיוחד אם תגיעו לכיכר השוק. הבניין היפהפה הזה החל להיבנות עוד באמצע המאה ה-16. הוא נחשב לדוגמה מרהיבה לארכיטקטורה של ימי הרנסאנס, והוא כנראה אחד היפים ביותר שתראו בטיול שלכם. המגדל (שנוטה מעט לשמאל), החזית, החלונות, הקשתות ועוד ועוד, כל אלה עוזרים לכם לדמיין את מרכזיותו של המבנה הזה בחייה של העיר במשך כמעט חמש מאות השנים האחרונות. 

על מנת להוסיף לאווירה הכוללת, מתחת לקשתות הרבות של הבניין תמצאו שלל מסעדות יוקרה, בעוד שהמבנה עצמו מהווה כיום בית למוזיאון העירוני של לייפציג. תמצאו פה שלל מוצגים והסברים שישכילו אתכם לגבי ההיסטוריה של העיר, כולל זו האפלה יותר (תוכלו לבקר בשאריות של הצינוק של בניין העירייה). אחד המוצגים המפורסמים שתמצאו כאן הוא התעתיק של ה-Sachsenspiegel, ספר החוקים של האימפרייה הרומית הקדושה מהמאה ה-13. 

אנדרטת בית הכנסת בלייפציג (Memorial for the Moorish Revival Leipzig Synagogue in Leipzig)

בתקופת השלטון הנאצי נשלחו להשמדה במחנה טרזנשטט כמעט כל יהודי העיר (כ-14,000 במספר), כשעל פי הרישומים של הקהילה נותרו בה בסוף המלחמה רק 15 יהודים. לאחר המלחמה שבו אליה כ-200 ניצולים, שהקימו את הקהילה מחדש. כיום הקהילה היהודית בלייפציג היא אחת הפעילות ביותר בגרמניה.

האנדרטה לזכר בית הכנסת הגדול בלייפציג, שנבנה באמצע המאה ה-19 ונשרף כליל בליל הבדולח ב-1938, נחנכה ביוני של שנת 2001. האנדרטה מתפרשת על השטח שבו עמד בעבר בית הכנסת, וכוללת 140 כיסאות עשויים ברונזה, העומדים שוממים ומחכים ליהודי העיר שישבו עליהם. נוסף על המיצג עצמו, תמצאו במקום לוחות זיכרון וכן שלטים הכוללים מידע על הקהילה היהודית של העיר בעברית, אנגלית וגרמנית.

מוזיאונים בלייפציג

לייפציג, כאמור, היא אחת מבירות התרבות של אירופה. ההיסטוריה המוזיקלית העשירה שלה, האוניברסיטה העתיקה וגדולי האומנים שביקרו בה, כל אלה הפכו אותה למוקד משיכה של יוצרים ואמנים מהידועים ביותר ביבשת. העיר משופעת במוזיאונים רבים מכל סוג אפשרי, כך שבטוח תוכלו למצוא אחד הקולע לטעמכם. מוזיאונים המוקדשים לאמנות, מוזיקה, רכבות ואפילו מוזיאון על המשטרה החשאית של גרמניה המזרחית, את כל אלו ועוד תוכלו למצוא בעיר.

המוזיאון להיסטוריה מודרנית (Zeitgeschichtliches Forum)

כל מי שמתעניין בהיסטוריה של גרמניה המזרחית, שהתקיימה החל מ-1949 ועד לאיחוד גרמניה בסוף שנות השמונים, חייב לבקר במוזיאון הזה, המוקדש כולו לחייהם של הגרמנים ולהתנהלותה של גרמניה תחת המשטר הקומוניסטי. תוכלו למצוא כאן הכל מהכל, החל מפוסטרים של תעמולה ופרופגנדה, עבור בנאומים של מנהיגי המפלגה הסוציאליסטית המאוחדת (SED) ששלטה בגרמניה המזרחית, ציוד תקשורת, אמנות של אותה התקופה, מסמכים אישיים ותמונות נדירות. גם החיים בגרמניה המזרחית שאחרי האיחוד מוצגים במוזיאון.

נוסף על המיצגים השונים, ובשל מיקומם המרכזי של לייפציג ותושביה בתהליך, תמצאו כאן מדור שלם המוקדש למחאות הלא-אלימות שהחלו כאן והתפשטו לכל רחבי המדינה, עד שהובילו לנפילתה של החומה. 

מוזיאון הפינה העגולה (Museum in der Runden Ecke)

יעד נוסף לביקור עבור המתעניינים בהיסטוריה של גרמניה לאחר המלחמה, הוא מוזיאון הפינה העגולה שמוקדש כולו לפעילות של המשרד לביטחון המדינה (Ministerium für Staatssicherheit) של גרמניה המזרחית, הידוע יותר בשם "שטאזי". המשרד הזה היה בעצם המשטרה החשאית וגוף הביון המרכזי של גרמניה המזרחית, שנחשב לאחד הטובים ביותר בעולם בתקופת המלחמה הקרה. הוא השתמש בשלל שיטות, הומניות יותר ופחות (בלשון המעטה), על מנת לעקוב אחרי אזרחי גרמניה המזרחית וכן על מנת להשתיל סוכני ריגול באירופה וארצות הברית. 

מטה השטאזי בלייפציג היה אחד המקומות הראשונים שאליהם נכנסו אנשי המחאה הלא-אלימה, כחודש בלבד לאחר נפילת חומת ברלין. הבניין עצמו נשמר בצורתו המקורית, והוא מציג בפני המבקרים את פעילותו של השטאזי. המקום תמצאו מסמכים, מדים, כלי ריגול כגון מקלטים ומצלמות נסתרות, ועוד ועוד. 

מוזיאון האומנות של לייפציג (Museum der Bildenden Künste)

זהו אחד המבנים בלייפציג שספגו את הרס מלחמת העולם השנייה בצורה החמורה ביותר, מה שהוביל לכך שבמשך עשרות שנים הוא עמד חרב ושומם. למזלה של האמנות, היצירות החשובות שהיו אצורות בו בתקופה שלפני המלחמה אוחסנו במקומות אחרים במהלכה, כך שהם לא ניזוקו ויכלו לחזור אליו עם השלמת השיפוץ, בשנת 2004. 

המבנה עצמו של המוזיאון יכול להטעות משהו, מפני שהוא נראה כמו מוזיאון לאמנות מודרנית. מלבן ענקי עשוי כולו זכוכית, שנראה כאילו נחת מאיזו תכנית אדריכלות של עיר מודרנית, ולא ככזה שאוצר בתוכו יצירות מופת של אמנות אירופאית ממאות השנים האחרונות, החל מימי הביניים. בין שאר היצירות כאן תוכלו למצוא את פרי עבודתם של אמני הרנסאנס הגרמני (לדוגמה פראנס האלס ולוקאס קראנאך), אמני הרומנטיקה הגרמנית ואפילו אימפרסיוניסטים צרפתיים. המוזיאון הוא בגדר אתר חובה לאוהבי אמנות.

מוזיאון באך (Bach Museum)

עבור מי שרוצה להתחקות אחר ההיסטוריה המוזיקלית המרשימה של לייפציג, קשה למצוא מקום טוב יותר לביקור מאשר מוזיאון באך. המוזיאון, שנמצא קרוב לאתרים תיירותיים רבים אחרים, מוקדש כולו לחייו, יצירתו ואילן היוחסין של מלחין הבארוק הדגול יוהאן סבסטיאן באך. מדובר במוזיאון לא גדול במיוחד, אך כזה שיצית את הדמיון אצל חובבי מוסיקה קלאסית.

בין יתר הפריטים המוצגים כאן תוכלו לראות חלקים מהפסנתר שעליו ניגן באך עצמו, כינור מהתזמורת שלו ואפילו ויולה ד'אמורה (Viola D'amore, כלי קשת שכבר לא נמצא בשימוש כיום), שאותה בנה בונה הכינורות המפורסם יוהאן סבסטיאן הופמן, שהיה גם חברו הקרוב של באך. נוסף על כך, תוכלו לראות את אילן היוחסין של המלחין, ולהבין עד כמה משפיעה הייתה משפחת באך בסצנת המוזיקה של אירופה הבארוקית (ואחר כך).

התערוכה המעניינת ביותר שוכנת בחדר האוצרות, שבו מוצגים לסירוגין כתבי יד מקוריים של באך. הכתבים במצב כה עדין עד שהם יכולים להיות מוצגים רק מספר חודשים בכל פעם, מה שמוביל לכך שהתערוכה במקום וכתבי היד המוצגים מתחלפים באופן תדיר.

בית מנדלסון (Mendelssohn Haus)

על מנת להשלים את החוויה המוזיקלית של לייפציג, אתם מוזמנים להגיע לביקור בדירה האחרונה (והיחידה ששומרה) שבה חי המלחין היהודי המומר בן המאה ה-19, פליקס מנדלסון (ששינה את שמו לברתולדי לאחר שהתנצר). מנדלסון הספיק להתגורר עם משפחתו במבנה הניאו-קלאסי הזה רק כשנתיים לפני שהוא נפטר (ב-1847), ו-150 שנה אחר כך, בשנת 1997, נפתח במקום מוזיאון המוקדש כולו לחייו ויצירתו של המלחין הדגול והפורה. 

הפריטים המוצגים במוזיאון כוללים הן כתבי יד מקוריים של מנדלסון עצמו, והן רהיטים שהיו בשימוש על ידו ועל ידי משפחתו בזמן שגרו במקום. על מנת להנגיש את המוזיאון לקהל צעיר יותר, עבר המוזיאון ב-2014 חידוש משמעותי שבמסגרתו נוסף לו, בין היתר, מיצג אינטראקטיבי הממחיש את התחושה של ניצוח על תזמורת משלכם.

נוסף על המוזיאון עצמו, גם השטח שעליו יושב הבניין שומר במצבו המקורי כמו שהיה במאה התשע עשרה. חובבי המוזיקה הקלאסית ישמחו לשמוע שבית הכרכרות של הבניין הוסב לאולם קונצרטים קטן, ונערכים בו קונצרטים של מוזיקה קאמרית על בסיס קבוע.

מוזיאון הקפה (Coffe Baum)

זה אולי נראה מוזר שמדברים על קפה בלייפציג, ועוד על מוזיאון המוקדש לכך, אבל אם אתם חובבי קפה הרי שאסור לכם לוותר על החוויה הזו. בית הקפה Coffe Baum הוא אחד המוסדות הוותיקים מסוגו בכל אירופה, שעומד על כנו כבר יותר מ-300 שנה, החל מפתיחתו בשנת 1717. בתור בית קפה המודע למורשת שלו, נפתח במקום מוזיאון בן 15 חדרים, המציג הן ההיסטוריה של הקפה בכלל, והן את הפריחה של בתי הקפה וסצנת הקפה בסקסוניה בפרט. הכניסה למוזיאון היא חינמית, אבל לא מומלץ לוותר על כוס אספרסו משובח לפני שאתם מתחילים את הסיור.

מלבד הקפה המצוין המוגש כאן, תוכלו להסתובב בין החדרים השונים של המוזיאון, להתרשם ממיכלי אחסון עתיקים, כלים לבישול קפה, מכונות קלייה בנות עשרות ומאות שנים, פרסומות ישנות ועוד. אחרי שתבקרו כאן, תבינו את הטענה שהאובססיה הגרמנית לבתי קפה החלה כאן, בלייפציג.

Leipzig Hauptbahnhof
תחנת הרכבת המרכזית Leipzig Hauptbahnhof (צילום: Appaloosa)

אטרקציות ונקודות עניין בלייפציג

בלייפציג יש הרבה מה לעשות מעבר למוזיאונים ואתרי מורשת, אבל גם אלו שאינם מדברים היסטוריה טובלים בה ומריחים ממנה למרחוק. ככה זה כשמבקרים בעיר שהיוותה ומהווה את מרכז החיים של סקסוניה במשך זמן כה רב. עם זאת, גם אם נקעה נפשכם מהיסטוריה ומורשת, מובטח לכם שיש לכם מה לעשות בלייפציג. שווקים תוססים, אמנות עכשווית, מרכזי קניות יוקרתיים, את כל אלו ועוד תוכלו למצוא כאן.

כיכר השוק (Marktplatz)

על אף שלכיכר השוק (והמבנים המקיפים אותה) חשיבות היסטורית רבה, היום היא ידועה בעיקר בשל האווירה התוססות והייחודית שלה, שלא תמצאו כמוה בכל לייפציג. הכיכר מהווה בית למגוון רחב של שווקים, החל משוק איכרים שבועי וססגוני, עבור בשוק חג הפסחא המסורתי וכלה בשוק חג המולד הענק והמפורסם של העיר. הפעילות בכיכר מצדיקה את שמה, ומסורת השווקים כאן מתוארכת מאות שנים אחורה.

מלבד העובדה שמדובר ברחבה גדולה במיוחד שכיף לטייל בה גם בלי קשר לשווקים, הכיכר מהווה שילוב מרתק של ישן וחדש. תמצאו בה את בניין העירייה הישן של העיר, את בניין המידות והמשקולות של העיר שנבנה במאה השש-עשרה ושהיווה את הלב הפועם של המסחר בעיר ומבנים עתיקים אחרים, כמו גם מבנים חדשים יותר שנבנו בעת המודרנית.

נוסף על הארכיטקטורה, השווקים ומקומות הבילוי הרבים של הכיכר, לעיתים קרובות מאוד נערכים כאן אירועי תרבות, הופעות ופסטיבלים. אחד המפורסמים שבהם הוא פסטיבל ימי-הביניים של לייפציג (Wave Gothic Treffen), שהוא הפסטיבל הגותי הגדול ביותר בעולם.

הפנומטר של לייפציג (Leipzig Panometer)

דרומית למרכז לייפציג, בפרבר שקט בשם קונוויץ (Connewitz), שוכנים שני מבנים עגולים וגבוהים, ששימשו בעבר לאחסון של גז ובמהלך השנים הוצאו מכלל שימוש. הממדים של המבנה הגדול יותר הם עצומים, שכן הוא בגובה של 50 מטר, ובקוטר של 57 מטר. הוא נבנה בתחילת המאה העשרים, אך יצא משימוש ועמד שומם במשך זמן רב.

רק בתחילת שנות האלפיים, הוסב המבנה הגדול יותר לפנומטר, שהוא בעצם תצוגה של ציורי פנורמה ענקיים המתפרשים על ההיקף הפנימי של המבנה. ציורי הפנורמה הם בגובה של 30 מטר, ובאורך של יותר ממאה (!) מטר. הציור מתחלף בכל כמה שנים, כשבין היתר הוצגו שם ציורים המתארים את קרב לייפציג, את הטיטאניק, רומא העתיקה ועוד. נוסף על ציור עצמו, נמצאת בפנומטר בכל זמן נתון תצוגה צנועה על הנושא המוצג בציור הפנורמה.

רחוב הקניות של מדלר (Mädlerpassage)

אם אתם חובבי קניות, וגם אם אין לכם מספיק כסף כדי לבזבז כאן, מומלץ מאוד לבקר בשדרת הקניות היוקרתית הזו, שממוקמת אסטרטגית בין השוק החדש (Neumarkt) ושדרות גרימיישה (Grimmaische Straße). השדרה הזו נפתחה עוד בתחילת המאה העשרים על ידי סוחר עור עשיר, מה שמסביר את העיצוב האצילי שלה ואת התחושה האירופאית של תחילת המאה השורה בה.

מרכז הקניות הזה הוא הרבה יותר גדול ממה ששמו מרמז. הוא מתפרש על ארבע קומות באורך של כ-140 מטר כל אחת, כך שיש כאן בהחלט לאן ללכת. תמצאו כאן את מיטב רשתות האופנה הבינלאומיות היוקרתיות ביותר, כמו גם בוטיקים מקומיים. זהו מקום מושלם לבקר בו על מנת לחוות קצת מאירופה הישנה, וגם כדי להוציא קצת כסף על אופנה אירופאית משובחת.

תחנת הרכבת המרכזית של לייפציג (Leipzig Hauptbahnhof)

יכול להיות שאתם מופתעים למצוא תחנת רכבת בתור אטרקציה תיירותית, אבל זו לא סתם עוד תחנת רכבת. תחנת הרכבת של לייפציג היא השלישית בגודלה בגרמניה עם 24 רציפים, והגדולה ביותר בעולם מבחינת השטח שעליו היא בנויה. התחנה משרעת על שטח מדהים של כ-83 דונם (יותר מעשרה מגרשי כדורגל), ואורך החזית שלה לבד הוא כ-300 מטר.

נוסף על השימוש היומיומי שלה בתחבורה בין הערים בגרמניה (ומחוצה לה), רציף 24 של התחנה משמש בתור מוזיאון שבו מוצגים קרונות ומנועים של רכבות מתקופות שונות, מוצגים שיכולים לרתק את מי שמתעניין בתחום. נוסף על כך, לפני כעשרים שנה הוסב חלק מהתחנה לקניון בן שלוש קומות, המלא כולו בבוטיקים, מסעדות ושלל חנויות אופנה שיוכלו לספק לכם תעסוקה ליום שלם.

_