פסטיבל האוקטוברפסט – המשתה הגדול ביותר בעולם

פסטיבל האוקטוברפסט כבר מזמן לא שמור לתושבי גרמניה בלבד, ואף לא רק לתושבי אירופה. קשה למצוא מישהו שלא שמע על האירוע האגדי אשר מזה כמה עשורים טובים מושך אליו צעירים וצעירים בנפשם מכל קצוות תבל. האירוע הבווארי התוסס הזה הפך לשם דבר בקרב חובבי אלכוהול, צעירים ובליינים מהעולם כולו ואם גם אתם מרגישים שבירה זורמת בעורקיכם הרי שמדובר בחוויה שלא תרצו להחמיץ.

מאיפה התחיל המנהג הכל-כך מהנה הזה, כמה ליטרים של בירה נמזגים במהלכו, איך מגיעים, איפה ישנים ולא פחות חשוב – מה אוכלים? כל זאת ועוד לפניכם. לרוויה!

אירועים ופסטיבלים בגרמניה

אוקטוברפסט – מתי ואיפה? שאלת השאלות

אם לא נדע מתי, איך נגיע?

ובכן, הפסטיבל המסורתי מתקיים בעיר מינכן במתחם אוהלים שממוקם בשדרת תרזה (Theresienwiese או בקיצור d’ Wiesn) החל מאמצע חודש ספטמבר ועד יום ראשון, הראשון לחודש אוקטובר – 16-18 ימים בסך הכל שמושכים אליהם קהל כה רב עד כדי כך שמדובר בפסטיבל הגדול בעולם. כמה גדול? למעלה מ-6 מיליון בני אדם.

במהלך ימי הפסטיבל תוכלו ליהנות מבירה צוננת שנמזגת ברצף באוהלי האירוע החל מהשעה 10 בבוקר ועד 22 בלילה ואם אתם לא רוצים להגיע לאירוע בשעות העומס הרי שמומלץ להגיע ממש מוקדם – משעות הבוקר ועד הצהריים. החל מהצהריים, ובסופי שבוע אף מוקדם יותר, הפסטיבל עמוס עד אפס מקום ומומלץ להזמין מקום ישיבה מראש.

איך זה בדיוק עובד? במתחם האירוע נמצאים 14 אוהלים ענקיים בהם פועלות המבשלות המקומיות לצד דוכני אוכל, מזכרות מעניינות וגם פעילויות שונות כמו תחרות חץ וקשת ומוזיקת יודלים.

איך מגיעים לאוקטוברפסט? 

קודם כל עולים על טיסה למינכן אותה כדאי להזמין מראש אם תרצו ליהנות ממחירים סבירים שכן מדובר בתקופה עמוסה מאוד בעיר ועל כן המחירים עולים. להוזלה נוספת הזמינו טיסת לואו קוסט או כזו הכוללת עצירת ביניים.

מהרגע שהגעתכם למינכן ההגעה קלה ופשוטה באמצעות תחבורה ציבורית או אפילו ברגל – הגיעו למריאנפלאץ (הכיכר המרכזית) ומשם לכו כ-1.5 קילומטרים עד למתחם הפסטיבל. מדובר בכ-20 דקות הליכה, אך האמינו לנו, זה יעזור לכם להוריד מעט את השכרות (וגם הקלוריות).

איפה ישנים בימי האוקטוברפסט?

כמו הטיסות, גם (ובעיקר!) את מקום הלינה מומלץ להזמין זמן רב מראש אחרת תיתקלו בצמד המילים האימתני "תפוסה מלאה" ואתם צפויים להתאכזב. הפסטיבל הזה מושך אליו מיליוני אנשים בכל שנה, ולכן כל (ובמילים: כל!) מקומות הלינה במינכן תפוסים למשך כל ימי הפסטיבל בכל שנה מחדש. הקפידו להזמין מלון כמה שיותר מוקדם (יש אומרים אפילו שנה מראש) כדי שהטיול שלכם יהיה מושלם.

בהנחה שהקשבתם לנו ואכן נערכתם מראש – תמצאו מבחר גדול של מלונות ומקומות אירוח בטווח מחירים רחב שיאפשר לכם ליהנות מלינה בסגנון המועדף עליכם, לרבות בתקציב נמוך במיוחד.

המיקום המומלץ הוא כמובן זה שנמצא במרחק הליכה מהפסטיבל, או בסמוך לתחבורה ציבורית כדי לאפשר לכם להגיע לאירוע בקלות ובנחות. כמו למשל מלון Euro Youth Hotel Munich שנמצא במרחק הליכה מהתחנה המרכזית וכ-10 דקות הליכה ממתחם האוקטוברפסט.

מלון זה מציע לאורחיו מיקום פנטסטי לצד חווית שקטה, מה שיאפשר לכם להיות במרכז העניינים אך במקביל גם משנת לילה ערבה ותמורה טובה ביחס למחיר שאיננו גבוה. תוכלו לבחור בין חדרי מעונות משותפים או חדרים פרטיים, כולם ממוזגים וכוללים גם ארוחת בוקר טובה.

האוקטוברספט לאורך השנים – היסטוריה על קצה המזלג

האירוע המיוחד והשמח הזה, אשר מושך אליו צעירים, חובבי בירה וסקרנים מכל קצוות תבל, נראה אומנם כמו מאורע חדשני אך למעשה מדובר על מסורת ארוכת שנים שהתחילה את דרכה ב-12 לחודש אוקטובר שנת (הפתעה הפתעה) 1810! מדהים, נכון? האירוע הראשון נועד לחגוג את נישואיו של נסיך בוואריה עם נסיכת סקסוניה-הילדבורגהאוזן ומאז, ובכן, הכל היסטוריה.

בתחילת דרכו היה מדובר במשתה גדול וחגיגי עם רוח פסטיבל משוחררת ושמחה במיוחד שהתאפשרה בין היתר הודות למשקאות המשובחים שהוגשו למשתתפים. איך אמרו חכמינו – נכנסה בירה יצא סוד? משהו כזה… בשנת 1816 הצטרפו לחגיגות גם דוכני קרנבל נושאי פרסים, מה שהוביל לנהירת ההמון שרצה לקחת חלק באירוע המהנה ולבסוף, בשנת 1819 החליטה מועצת העיר להפוך את העניין למסורת שתתקיים בעיר מדי שנה – וכך היה.

לא עבר זמן רב והפסטיבל הפך לשם דבר, קהל המשתתפים המסור חיכו לו לאורך השנה כולה ומדי שנה הגיעו יותר ויותר משתתפים – כך הוחלט להאריך את משך הפסטיבל ולאפשר לכמה שיותר אורחים לבקר בו ולקחת חלק בפעילויות והחגיגות שכאמור, נועדו לחגוג את נישואי הנסיך לודוויג והנסיכה תרזה. מזל טוב מזל טוב!

כחלק מאירועי הפסטיבל (הרשמיים) נערכת תהלוכה שמציינת את הנישואים השמחים הללו, בה משתתפים אלפי צועדים אשר לבושים כמיטב המסורת בלבוש בווארי. תהלוכה זה עוברת ברחובות הראשיים של העיר בדרכה אל מתחם הפסטיבל ומומלץ לצפות בה כיוון שמדובר בחגיגה לעיניים.

עוד כמה פרטים מעניינים על האוקטוברפסט:

  • מגפות: בשנת 1854 ובשנת 1873 בוטל הפסטיבל בשל התפרצות מגפת הכולרה שגבתה קורבנות רבים.
  • מלחמות: ב-1866 בוטל הפסטיבל בגלל מלחמת אוסטריה-פרוסיה ו-4 שנים מאוחר יותר בגלל מלחמת צרפת-פרוסיה.
  • אם נקפוץ למאה ה-20 אז במהלך מלחמת העולם הראשונה לא התקיים פסטיבל, בשנים 1923-1924 הוא בוטל בגלל ההיפר אינפלציה והן לא התקיימו החגיגות המסורתיות במהלך מלחמת העולם השניה ועד 1948.
  • אפרופו מלחמת העולם השניה, ב-1933 הונף בפסטיבל דגלה של גרמניה הנאצית.
  • החל משנת 1880 החלו להשתמש בחשמל על מנת לספק למתחם הפסטיבל תאורה מתאימה.
  • כוסות הזכוכית האגדתיות הופיעו לראשונה בשנת 1892 ומאז הפכו ללהיט היסטרי, עד כדי כך שהן נחשבות לפריט הנמכר ביותר באירוע.
  • בחגיגות 100 שנים לפסטיבל נמזגו למעלה מ-120,000 ליטרים של בירה צוננת!
  • מדי שנה נפתח האירוע באוהל Schottenhamel כשראש העיר מחזיר כוס ומכריז בבווארית "O'zapft is" –  בתרגום חופשי: בירה מחבית!".

 

Oktoberfest

מה שותים? נו באמת…

ברור שבירה. אבל לא סתם בירה, אלא בירות שבושלו באביב האחרון (כחצי שנה לפני האירוע) והעבירו את חודש הקיץ במרתפים ומערות על מנת לשמור על טמפרטורה נמוכה. בירות אלו הן ברובן מסוג לאגר וממותגות כליין "אוקטוברפסט" המוקדש לפסטיבל.

הידעתם? המתכונים המיועדים לפסטיבל מכילים אחוזי אלכוהול גבוהים במיוחד ולא כדי לשכר את החוגגים אלא כדי להגביר את עמידותן עד מועד המזיגה.

את הבירה תקבלו בכוסות ענקיות עם קיבולת של 1,000 מ"ל (או בקיצור – ליטר), אותן גם תוכלו לרכוש ביחד עם לוגו של מבשלות הבירה המקומיות: פאולנר, לוונבראו, אוגוסטינר, שפטן, הופבראו ופשור.

כמה עולה התענוג? כ-12 אירו לליטר בירה, כ-50% יקר יותר ממחיר ליטר בירה בעיר עצמה – לא זול, אבל יעידו המשתתפים כי מדובר בחוויה בלתי נשכחת.

אם אתם בכלל לא אוהבים בירה והגעתם לפסטיבל על ידי חבר עם טעם טוב, אל תיפול רוחכם – תוכלו ליהנות גם מיינות מקומיים המוגשים בעיקר באוהל Weinzelt.

ומה אוכלים?

לצד הבירה תוכלו למצוא שפע רב של מאכלים מקומיים, בעיקר כאלה השאובים מהמטבח הבווארי שמהווים תוספת מושלמת לבירה צוננת – נקניקיות, דגים, עוף בגריל, כרוב כבוש, שפצלה גבינה, זנב שור צלוי, ברך חזיר ואם כל זה נשמע לכם קצת קשוח תוכלו להסתפק בפרעצל גדול במיוחד (וטעים וטעים) שימלא לכם את הקיבה ואת הלב.

צמחונים? טבעונים? ללא גלוטן? ברחבי הפסטיבל תמצאו גם דוכנים שכאלה. לא לדאוג.

6 דברים נוספים שכדאי לדעת על האוקטוברפסט

  • אוקטוברפסט? שם קצת מפתיע בהתחשב בכך שלמעט ימים בודדים, האירוע כולו מתקיים בכלל בספטמבר.
  • חוששים מעומס המבקרים? עם כמויות אנשים כאלה זה מובן לגמרי. כדאי להיעזר ב"אוקטוברפסט ברומטר" שיסייע לכם לדעת מתי להגיע בהתאם לשעות העומס.
  • בנוסף, מומלץ מאוד לבקר באתר הרשמי של האירוע על מנת להתעדכן לגבי האירועים השונים ולהזמין מקום ישיבה באוהלים.
  • באשר לציוד, תוכלו להגיע עם תיק גב קטן בלבד שגודלו אינו עולה על 3 ליטרים, אחרת תאלצו להשאיר את הציוד בשמירת החפצים.
  • רוצים לדעת עוד? תוכלו לשריין מקום באחד הסיורים המודרכים שנערכים שמתחם הפסטיבל על ידי מדריכים מקומיים בשפה האנגלית.
  • לא רק על אוכל ושתיה עומד הפסטיבל (אבל בעיקר, כן), אלא גם שירה וריקודים מסורתיים, הופעות ופעילויות, לרבות כאלה המתאימות למשפחות עם ילדים קטנים (אלו מתקיימות בימי שלישי בשעות 10-19).

 

לחיים!

אז מה היה לנו עד עכשיו?